28 Οκτ 2009

Θα φέρει γιατρεια...

θεωρίες συνομωσίας

Γιατί χρειαζόμαστε τις θεωρίες συνομωσίας; Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας Cary Cooper προσπαθούμε με αυτό το φαινόμενο να απομακρύνουμε το φόβο μας για την τυχαία βία και τον απροσδόκητο θάνατο. Εάν θεωρήσουμε ότι υπεύθυνος για αυτό το χτύπημα είναι ένας παλιάνθρωπος ή μια απλοϊκή ομάδα τότε θα αρχίσουμε να ανησυχούμε για την καθημερινή μας ζωή. Αν αυτό συμβαίνει τι είδους ασφάλεια μπορούμε να έχουμε;

Έτσι δημιουργούμε εναλλακτικές θεωρίες διότι απορρίπτουμε τον κόσμο όπου ένας τυχαίος τρελός μπορεί να σκοτώσει έναν πρόεδρο, ή λίγοι άνθρωποι μπορούν να τρομοκρατήσουν μια χώρα. Και λόγω της ταχύτητας μετάδοσης των πληροφοριών μέσω του Internet αυτές οι θεωρίες γίνονται γνωστές πολύ σύντομα. Για παράδειγμα μετά τον θάνατο της Diana δημιουργήθηκαν 36.000 web sites που υποστήριζαν θεωρίες συνομωσίας.



Μανία καταδίωξης

Μανία καταδίωξης είναι η συγκεκριμένη εστίαση του μυαλού και των αισθήσεων σε ιδέες οι οποίες κάποιοι βάλουνε κατά της υγείας μας, της οικονομίας μας, των προσωπικών αντικειμένων και γενικά σε ότι έχει σχέση με το άτομο μας. Είναι τόσο ζωντανή που δε μπορείς να το αποφύγεις.

Ψυχώσεις

Ο όρος «ψύχωση» εισήχθη το 1845 από τον Von Feutchtersleben με τη σημασία της «νοητικής διαταραχής» ή «τρέλας». Εκφράζει μια ποικιλία σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών, που χαρακτηρίζονται από διαταραχή της αντίληψης (ακουστικές, οπτικές,οσφρητικές, απτικές και γευστικές ψευδαισθήσεις), της διαδικασίας (ασυνέπεια, διαταραχή στη σύνδεση και τη ροή των σκέψεων, φυγή ιδεών) και του περιεχομένου της σκέψης (παραληρητικές ιδέες), με αποτέλεσμα την αλλοίωση της πραγματικότητας. Κατά συνέπεια ο ασθενής δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο περιβάλλον , να νιώσει αυθεντικά συναισθήματα προς άλλα πρόσωπα και να είναι λειτουργικός. Η συμπεριφορά του είναι παράξενη, αμυντική, αποδιοργανωμένη ή κατατονική. Δεν είναι εξακριβωμένοι οι αιτιολογικοί παράγοντες, αλλά είναι γενικά αποδεκτή η πολυπαραγοντική υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών, βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Πιθανόν να κληρονομείται μια βιολογική ευαλωτότητα που, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ψυχοκοινωνικές πιέσεις, να οδηγεί στην εμφάνιση αυτών των διαταραχών. Οι ψυχωτικές διαταραχές συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία και την πρώτη νεότητα. Φαίνεται ότι αυτές που έχουν οξεία εμφάνιση έχουν καλύτερη εξέλιξη από εκείνες, που αρχίζουν ύπουλα και προοδευτικά.



Ο κραπ πάσχει από μία συνήθη μορφή μανίας καταδίωξης: το ανησυχητικό είναι ότι μέχρις προ ολίγων ημερών θεωρούσε ότι ο μόνος νόμιμος διώκτης του είναι οι φωνές μέσα στο κεφαλι του και η σκιά… Αυτή η τροπή θα μας απασχολήσει σε επόμενη συνεδρία, κραπ: ο χρονος σου, τελείωσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου